Kirjat

Suosituimmat suomalaiset kirjailijat, joista sinun pitäisi tietää

Suomalaisia kirjailijoita löytyy monesta eri tyylisuunnasta ja useat teokset ovat täysin kilpailukelpoisia myös kansainvälisten huipputeosten joukossa. Suomalainen kirjallisuus voi avata lukijalleen aivan uuden oven kotimaahamme, sen historiaan ja suomalaisuuteen. Tutustu ehdottomasti ainakin alla mainittujen kirjailijoiden teoksiin.

Mika Waltari

Mika Waltari on myös kansainvälisesti erittäin tunnettu suomalainen kirjailija. Hän ehti kirjoittaa uransa aikana yli 25 romaania sekä lukuisia muita näytelmiä, runoja, matkakertomuksia, elokuvakäsikirjoituksia ja novelleja.

Waltarin tunnetuin teos on ehdottomasti Sinuhe egyptiläinen, joka on käännetty jopa 41 kielelle. Se on myös valittu Suomen vuosisadan kirjaksi.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen tunnetaan ennen kaikkea palkitusta romaanistaan Puhdistus, joka käsitteli Viron lähihistoriaa. Hän on kirjoittanut useita Viron historiaa koskevia teoksia sekä myös syömishäiriöitä kantaaottavalla tavalla käsitteleviä teoksia.

Sofi Oksasen romaaneissa on usein nainen päähenkilönä ja näiden päähenkilöiden avulla historia muutetaan henkilökohtaiseksi kokemukseksi. Oksanen on voittanut lukuisia kirjallisuuden palkintoja ja saanut useita tunnustuksia urallaan.

Arto Paasilinna

Vuonna 2018 kuollut Arto Paasilinna ehti julkaista uransa aikana 36 romaania. Hän kuuluu yksiin kansainvälisesti tunnetuista kirjailijoistamme ja hänen kirjojaan on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle.

Paasilinnalla on hauska sarkastinen ja humoristinen tyyli kirjoittaa, mikä varmasti selittää hänen kirjojensa suuren suosion. Teokset ovat täynnä jännittäviä juonenkäänteitä ja vievät lukijansa mukanaan.

Tove Jansson

Vaikka tunnemmekin Tove Janssonin lähinnä muumien luojana, on hänellä myös useita muita tunnettuja teoksia.

Jansson voidaan ehdottomasti lisätä suosituimpien suomalaisten naiskirjailijoiden listalle ja hänen teoksiaan on niin ikään käännetty useille eri kielille. Koska Jansson oli ruotsinkielinen, hänen alkuperäisteoksensa ovat kaikki ruotsiksi.

Minna Canth

Minna Canth on yksi Suomen historian suurnaisista. Hän oli kirjailija, liikenainen ja hänet tunnetaan erityisesti yhteiskunnallisesta vaikuttamisestaan. Hän edisti suuresti naisten asemaa Suomessa ja toimi myös suomenkielisen koulutuksen kehittäjänä.

Canth kirjoitti useita näytelmiä, romaaneja ja novelleja. Canthista on myös kirjoitettu monta elämäkerrallista teosta, joihin jokaisen olisi hyvä tutustua.  

Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö on 2000-luvun tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita. Hän tyylinsä kirjoittaa on hyvin rehti ja suomalainen, joten ei ole ihmekään, että hänen teoksensa ovat niin suosittuja. Kyrö on nuoresta iästään huolimatta onnistunut haalimaan jo lukuisia kirjallisuuden palkintoja.

Hänen tunnetuin teoksensa on Mielensäpahoittaja, josta on myös tehty elokuva. Hän kirjoitti myös Helsingin Sanomiin kolumneja samaan Mielensäpahoitttaja -teemaan liittyen.

Kari Hotakainen

Mainittakoon viimeisenä vielä Finlandia-palkinnollakin palkittu kirjailija Kari Hotakainen, joka on todella monipuolinen kirjailija.

Hänen valikoimastaan löytyy niin romaaneja ja runoja, kuin myös käsikirjoituksia ja lastenkirjallisuutta. Hänen teoksistaan, kuten Juoksuhaudantie, on tehty myös elokuvia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *