Kirjat

Miksi on tärkeää lukea joka päivä

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta eikä koskaan ole liian myöhäistä lukea nuorena väliin jääneitä kirjoja. Lukemisella on lukuisia etuja ihmisten elämään ja se todellakin kannattaa. Lue alta merkittävimmät syyt sille, miksi kirjoja kannattaa lukea joka päivä.

Vähentää stressiä ja on hyväksi terveydelle

Lukeminen tutkitusti vähentää stressiä ja on muutenkin kaikin puolin hyväksi terveydelle. Kun ihminen lukee kuusi minuuttia, alkaa lukijan syke laskea ja lihasjännitys vähenee. Lukeminen tekee hyvää sekä aivoille että kropalle, joten sen vaikutus ihmiseen on hyvin kokonaisvaltainen. Erityisesti iäkkäämpien ihmisten tulisi lukea joka päivä, sillä lukemisella voidaan muun muassa hidastaa ikääntymisestä johtuvaa muistinmenetystä.  

Vahvistaa sosiaalisia suhteita ja parantaa keskittymiskykyä

Lukemisella on hyvä vaikutus sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Luettaessa ihminen oppii paljon erilaisista asioista ja ihmisistä, joka auttaa myös ymmärtämään muita paremmin. Se kehittää viestintätaitoja ja empatiakykyjä, jotka auttavat jokapäiväisessä elämässä. Näiden lisäksi lukeminen on myös kaikkein paras keino kasvattaa omaa sanavarastoaan. Näiden takia on tärkeää, että lapsillekin aletaan lukemaan jo varhaisessa vaiheessa.

Lukutaito auttaa arjessa ja koulumenestyksessä

Yllä olevien taitojen lisäksi lukutaidon merkitys korostuu jokapäiväisessä arjessa. Kun ihminen vierailee missä tahansa virastossa tai kommunikoi muiden ihmisten kanssa, on lukutaidolla merkittävä rooli erilaisten lomakkeiden täytössä ja sujuvan kommunikaation mahdollistamisessa. Se antaa pohjan menestykseen monella eri alueella jo lapsen ensimmäisistä lukuhetkistä lähtien. Ilman sujuvaa lukutaitoa on todella vaikea pärjätä nykyajan digitalisoituneessa yhteiskunnassa.

Parantaa keskittymiskykyä ja kehittää analyyttisiä ajattelutaitoja

Lukemisen merkitys keskittymiskykyyn näkyy erityisesti lasten kohdalla. Kun lapselle aletaan jo varhaisessa vaiheessa lukemaan tarinoita, auttaa se heitä keskittymään ja hiljentymään kuuntelemaan tarinaa. On aivan eri asia selata kännykällä eri sivustoja kuin lukea kirjaa kaikessa rauhassa. Mielenkiintoinen kirja saa pohtimaan asioita ja lukija pystyy muodostamaan mielessään oman analyysin kirjan juonesta. Tämä kehittää erinomaisesti analyyttistä ajattelutaitoa.

Viihdyttää, rentouttaa ja tuo mielenrauhaa

Loppuen lopuksi tunne, jonka koemme vahvimmin kirjaa lukiessa, on kuitenkin sen viihdyttävä ja rentouttava vaikutus. Saamme nauraa, itkeä, ihastua ja vihastua erilaisten kirjojen parissa. Hyvä kirjan parissa emme edes huomaa ajankulua ja pääsemme matkustamaan aivan omanlaiseen maailmaan, johon emme oikeassa elämässä voisi muuten matkustaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *