Kirjat

Äänikirjat vai kirjoitetut kirjat

Äänikirjat ovat viime vuosina lyöneet läpi kirjamarkkinoilla. Kännykkään on ladattavissa erilaisia äänikirjasovelluksia, joista saa kuukausimaksulla kuunneltua rajattomasti erilaisia kirjoja. Ne ovat niin ikään löytäneet paikkansa myös kirjastoihin, joista niitä voi lainata mukaan kotiin kuunneltavaksi.

Mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että perinteiset kovakantiset kirjat olisivat menettäneet suosiotaan. Ne ovat edelleen luetumpia ja suosituimpia kuin äänikirjat. Mutta onko äänikirjan kuunteleminen yhtä hyvää kuin kirjoitetun kirja lukeminen?

Lukemisen hyvät vaikutukset tavasta riippumatta

Lukeminen tekee tutkitusti hyvää meille kaikille. Se vähentää stressiä, rentouttaa, parantaa sanavarastoa ja muistia sekä hillitsee ikääntymisen mukanaan tuomia haittoja aivoissa. On siis lähes sanomattakin selvää, että kirjoilla on valtavan hyvä merkitys jokaisen hyvinvoinnin kannalta.

Tämän takia oikeastaan sillä tavalla, jolla kirjoja lukee tai kuuntelee, ei ole niinkään väliä. Kirjasta lukeminen auttaa rauhoittumaan ja keskittymään vain itse kirjaan. Äänikirjan kuunteleminen sen sijaan antaa mahdollisuuden tehdä muutakin samaan aikaan, kuten vaikkapa käydä lenkillä.

Kirjat pitävät yllä virkeää aivotoimintaa, joten sillä ei ole mitään väliä, miten niitä lukee. Toisaalta äänikirjojen vaikutuksia ei ole pystytty tutkimaan vielä niin pitkältä aikaväliltä, että niistä olisi saatu konkreettisia tuloksia erityisesti iäkkäämpien henkilöiden aivotoiminnassa.

Mutta toisaalta esimerkiksi ikääntyneen ihmisen on helppo myös liikkua samalla, kun hän kuuntelee äänikirjaa, joka edesauttaa kognitiivisten kykyjen säilymisen. Se voi usein olla parempi vaihtoehto, kuin tuntikausien paikallaan istuminen.

Äänikirja avuksi lukivaikeuteen

Toisille ihmisille lukeminen voi tuntua todella työläältä. Se voi johtua monista eri asioista, mutta yksi yleisimmistä syistä on erilaiset lukivaikeudet. Tällöin äänikirja voi tarjota tällaiselle ihmiselle paljon rentouttavamman vaihtoehdon kuin perinteinen lukeminen.

Toisaalta lasten kannalta on tärkeää myös pureutua itse ongelmaan, eli lukivaikeuteen, eikä unohtaa sitä täysin kuuntelemalla pelkkiä äänikirjoja. Kielioppisäännöt on helpompi sisäistää kirjoja lukemalla, kun kaikki pilkut ja pisteet pystyy itse näkemään kirjasta. Elämässä tulee myös vastaan todennäköisesti erilaisia tekstejä monessa eri yhteydessä, jolloin lukeminen on opettanut tiedon erottamisen tekstistä.

Yhdistä lukeminen ja kuunteleminen

Ei voida siis suoraan sanoa, että lukeminen olisi sen parempaa kuin äänikirjankaan kuunteleminen. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Parasta olisi löytää tasapaino näiden kahden välillä ja juuri se itselleen sopiva keino.

Sillä loppuen lopuksi tärkeintä on se, että kirjoista voi oppia paljon ja ne ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Ja kirjojen lumo ei hyydy olipa niiden luku- tai kuuntelutapa mikä tahansa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *